De Fraudehelpdesk ziet een explosieve toename in oplichting via Whatsapp. Oplichters gebruiken steeds vaker met succes WhatsApp om iemand geld afhandig te maken.
De fraudeurs doen zich vaak voor als een familielid en benaderen de slachtoffers met het verhaal dat ze dringend geld nodig hebben. De oplichters nemen de tijd en gaan slim te werk. Ze halen bijvoorbeeld informatie en profielfoto’s van de familieleden van Facebook of andere social media.
In 2016 kreeg de Fraudehelpdesk de eerste twee meldingen, goed voor een schadepost van 4200 euro, in 2017 was het aantal meldingen al gestegen naar twaalf meldingen en de schade naar 20.000 euro.
In december 2018 zijn de oplichters bijzonder actief. De Fraudehelpdesk ziet over de hele lijn een forse stijging en waarschuwt mensen om extra voorzichtig te zijn als via sociale media om geld wordt gevraagd.
Smoes
Een veelgebruikte smoes om te verklaren waarom het nummer van de fraudeur die zich voordoet als familielid ineens een ander nummer is, is dat de fraudeur simpelweg zegt dat zijn/haar telefoon is gestolen. Vaak wordt dan ook aangegeven dat dat de reden is waarom via WhatsApp wordt gecommuniceerd en waarom niet teruggebeld kan worden.
Advies
Bij een verzoek om geld adviseert de Fraudehelpdesk om te bellen met het ‘oude’, bij jou bekende, nummer naar het familielid in kwestie. Of probeer te bellen met het nieuwe nummer. Als iemand ook geen gesproken bericht wil sturen via WhatsApp, is de kans groot dat het niet écht je zoon of dochter, broer of zus is die om geld vraagt.